Wanneer dekt de verzekering je schade bij een daklekkage?
Een lekkend dak kan je flink in de problemen brengen, zowel financieel als praktisch. De gevolgen van een dak lekkage zijn vaak ingrijpend, of je nu schade aan je woning hebt, of aan je persoonlijke bezittingen. Gelukkig biedt een goede verzekering hier vaak een oplossing voor. Het kan lastig zijn om precies te weten welke verzekering je moet inschakelen en onder welke voorwaarden je verzekerd bent. In deze blog nemen wij de belangrijkste punten onder de loep, zodat je altijd goed voorbereid bent als er schade is. Dit zal je helpen bij het indienen van een claim en bij het voorkomen van verrassingen.
In deze blog zullen de volgende vragen worden beantwoord.
- Welke verzekeringen dekken schade door daklekkages?
- Wat dekt een opstalverzekering bij een daklekkage?
- Dekt een inboedelverzekering schade door een lekkend dak?
- Wat als de lekkage wordt veroorzaakt door iemand anders?
- Wat zijn de voorwaarden voor schadevergoeding bij daklekkages?
- Krijg je schadevergoeding bij een lekkage als je geen onderhoud hebt gepleegd?
- Wat is de rol van achterstallig onderhoud bij het claimen van schade?
Opstalverzekering en dekking daklekkage
Bij een opstalverzekering wordt er dekking geboden voor schade aan je huis. Alle schade aan spullen die vastzitten aan het huis valt hierbij onder de dekking. Je kunt het dus zien als het skelet van je huis, zoals leidingen, verwarming, dak, muren, vloeren en kozijnen.
Zodra je thuis een lekkage hebt aan je dak, moet je direct de schade melden bij de opstalverzekering. Als de schade niet voorkomen had kunnen worden, bijvoorbeeld door preventief onderhoud, dan zal de verzekering de schade moeten dekken. Als er bijvoorbeeld dakpannen van je dak zijn gewaaid en je hebt daar geen nieuwe voor in de plaats laten plaatsen, dan zul je geen vergoeding krijgen. Ook als je bijvoorbeeld ooit vochtplekken hebt gezien of een beginnende lekkage en je hebt geen onderzoek laten maken – je was namelijk op de hoogte van het probleem – kan dit invloed hebben op de schadevergoeding. Wat ook belangrijk is, is dat je tussentijds altijd je dak laat controleren. Als een verzekering ziet dat je dak heel oud is en achterstallig onderhoud heeft, zullen ze hier altijd een probleem van maken. Probeer dus altijd het onderhoud van je dak bij te houden. Een goede oplossing hiervoor is om gebruik te maken van gratis dakinspecties. Als er iets wordt gevonden wat niet goed is, kun je het op tijd laten repareren zodat je uiteindelijk altijd het onderhoud op tijd uitvoert.
Aansprakelijkheidsverzekering op het dak
Er zijn maar een aantal situaties waar je de aansprakelijkheidsverzekering kunt aanspreken.
Bijvoorbeeld als een aannemer een lekkage aan je dak heeft veroorzaakt door een fout te maken tijdens het leggen van het dak, waardoor jij nu met de schade zit. In dat geval kun je contact opnemen met de aansprakelijkheidsverzekering van die aannemer, hij zit immers fout.
Het kan ook gebeuren dat je buren een daklekkage hebben, en jouw woning daar ook de dupe van is geworden. Als jouw eigen opstalverzekering de schade niet dekt, kun je de schade proberen te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de buren.
Inboedelverzekering en daklekkages
Een inboedelverzekering dekt je spullen die je normaal gesproken thuis bewaart tegen schade. Denk aan meubels, kleding, en elektrische apparaten. Als je niet zeker weet of iets onder je inboedelverzekering valt, stel jezelf dan de simpele vraag: “Als ik het huis uit zou stappen, zou ik dit item dan makkelijk meenemen?” Is het antwoord ja, dan valt het onder je inboedel.
Heb je schade aan je inboedel door een lekkend dak? Dan kan het zijn dat je zowel bij je opstal- als je inboedelverzekering een claim moet indienen. Bijvoorbeeld, de inboedelverzekering kan de schade aan je tv dekken, terwijl je voor de schade aan het dak zelf de opstalverzekering nodig hebt.
Welke soort daken zijn verzekerd?
Welke daken worden nou verzekerd tegen lekkages? Hoe zit het nou precies met het soort dak dat op mijn woning zit?
Hier is bijna geen onderscheid in te maken, een plat dak word verzekerd als wel een puntdak. De enigste uitzondering die er is, is bij een rieten dak.
Voor de zekerheid kun je natuurlijk altijd even je polisvoorwaarden doorlezen om er zeker van te zijn of dit bij jou ook het geval is. Voor rieten daken zijn er speciale verzekeringen die je moet afsluiten.
Dit komt omdat de rieten daken extra risico’s met zich mee brengen. Brandschade, storm schade en lekkages zijn bij rieten daken veel groter vergeleken met een pat dak of puntdak.
Wat moet ik doen bij daklekkage?
Indien je achter een lekkage komt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Probeer de oorzaak van de lekkage te vinden en maak foto’s van de schade. Neem direct contact op met je verzekeraar. Vaak zul je dan een formulier ontvangen, waarop je de schade duidelijk kunt invullen. Stuur dit formulier samen met de foto’s van de schade op naar de verzekeraar.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk de schade te repareren, zodat er verdere schade wordt voorkomen. Je kunt bij ons een afspraak inplannen om de schade zo snel mogelijk te repareren. Bij noodgevallen kun je ervoor kiezen om een spoedafspraak in te plannen. Als dat niet het geval is, kun je een afspraak inplannen voor een dak inspectie.
Naast regelmatig onderhoud van het dak en de dakgoten zijn er ook nog andere maatregelen die je kunt nemen. Het is belangrijk om de leidingen van je huis goed te onderhouden, zodat ze niet barsten of verstoppen. Controleer de dakpannen en laat zwakke dakpannen vervangen.
Veelgestelde vragen
1. Wanneer dekt mijn verzekering schade door daklekkage?
Bij WIA Dakbeheer begrijpen we hoe belangrijk het is om snel duidelijkheid te krijgen over de dekking van je verzekering. Schade door daklekkage wordt meestal gedekt als het veroorzaakt is door een plotselinge gebeurtenis, zoals een storm. Dit valt vaak onder je opstalverzekering. Wij helpen je graag met het in kaart brengen van de schade en zorgen ervoor dat je de juiste informatie hebt voor je verzekeraar.
2. Dekt mijn verzekering daklekkage door veroudering of slecht onderhoud?
Als de lekkage het gevolg is van veroudering of slecht onderhoud, wordt dit doorgaans niet gedekt door je verzekering. Bij WIA Dakbeheer adviseren we je om regelmatig onderhoud aan je dak uit te voeren, zodat je voorkomt dat schade niet gedekt wordt. Wij kunnen je hierbij helpen en zorgen ervoor dat je dak in topconditie blijft.
3. Wat moet ik doen als ik schade heb door daklekkage?
Heb je schade door daklekkage? Neem direct contact op met WIA Dakbeheer. Wij sturen een specialist die de schade snel inspecteert en je helpt met de meldingen richting je verzekeraar. We zorgen ervoor dat je de juiste stappen zet om je schade te claimen en begeleiden je door het hele proces.
4. Is schade door daklekkage door een storm altijd gedekt?
Ja, schade door daklekkage veroorzaakt door een storm wordt vaak gedekt door je opstalverzekering, mits het door een heftige storm komt en niet door achterstallig onderhoud. Bij WIA Dakbeheer staan we klaar om de schade aan je dak te herstellen en de lekkage snel te verhelpen, zodat je huis weer droog en veilig is.
5. Hoe snel moet ik daklekkage melden bij mijn verzekeraar?
We raden aan om schade door daklekkage zo snel mogelijk, binnen 24 tot 48 uur, bij je verzekeraar te melden. Bij WIA Dakbeheer staan we direct voor je klaar om de schade vast te leggen, zodat je snel je verzekering kunt informeren en verder geholpen wordt.
6. Dekt mijn verzekering ook de kosten voor het repareren van het dak?
De kosten voor het repareren van je dak kunnen gedekt worden, vooral als de schade veroorzaakt is door een storm of ander plotselinge gebeurtenis. WIA Dakbeheer biedt snelle en professionele dakreparaties aan, zodat je dak weer in topvorm is. We zorgen ervoor dat je verzekering het herstelproces dekt, wanneer mogelijk.
7. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn verzekering de schade dekt?
Bij WIA Dakbeheer adviseren we je om regelmatig onderhoud aan je dak te plegen, zodat je verzekerd bent van een goed werkend dak. Door het dak tijdig te inspecteren en te onderhouden, voorkom je onverwachte schade die niet gedekt wordt. Neem contact met ons op voor een dakinspectie of onderhoudsplan, zodat we ervoor zorgen dat je verzekerd bent van een veilig en goed onderhouden dak.